Als prelude op het eigenlijke Wonca-congres stak de European Young Family Doctors Movement (voordien Vasco da Gama Movement) de koppen bij elkaar. De ontmoeting vond plaats in het Riziv Galilee gebouw in het centrum van Brussel. Het ging om de eerste gezamenlijke bijeenkomst van de Franstalige en Nederlandstalige bewegingen van jonge huisartsen in België: "Jong Domus" en "SSM-J".
"We zijn blij om samen te werken. We hopen echt dat deze Preconferentie zal leiden tot andere toekomstige gezamenlijke evenementen voor jonge huisartsen in België", zeiden Eline Vernieuwe en Laure Clinckemalie van Jong Domus en Florence Franceschini, Hanna Ballout en Lise-Laure Fouarge van de SSMJ. Ze prezen ook "het grote vertrouwen dat onze organisaties, de SSMG en Domus Medica, in ons hebben gesteld. Ze gaven ons carte blanche voor deze dagen."
Welzijn en dagelijks leven van artsen
Talrijke vragen werden besproken in verband met de actualiteit en de realiteit op het werkterrein voor jonge artsen: hoe word je de huisarts die je wilt zijn? De balans vinden: praktisch advies voor de combinatie van werk en privé in de medische wereld. Dat zijn belangrijke thema's voor Dr. Hanna Ballout: "Dit thema maakt deel uit van ons dagelijks leven. De delicate balans tussen betrokken zijn bij je praktijk, bij je beroep, een leiderschapsrol op je nemen en tegelijkertijd je dagelijkse leven leiden en een beetje aan jezelf denken."
Eline Vernieuwe legt op haar beurt uit: "We hebben veel aandacht besteed aan het tempo van de Preconferentie en aan het feit dat er kwalitatief goede pauzes waren, zodat de artsen met elkaar konden praten. Dat zorgt voor geweldige uitwisselingen en netwerken tussen de conferenties."
Florence Franceschini bevestigt: "Welzijn staat centraal in onze praktijk."
Geweldige interactie tussen artsen
Laure Clinckemalie van haar kant vond de vier grote thema's interessant voor de deelnemers. "Met deze thema's wilden we jonge huisartsen helpen om levensveranderende beslissingen te nemen. Ter herinnering: de vier grote thema's waren "Dynamiek en dilemma's in een veranderende patiënt-arts relatie", "Hoe een evenwicht houden tussen werk en leven, en "wat er gebeurt als het evenwicht op het werk niet gemakkelijk gevonden kan worden", "Hoe uitdagingen blijven aangaan in een voortdurend veranderende maatschappij"...
Ervaringen delen tussen landen
Lise-Laure Fouarge vond de uitwisseling van ervaringen tussen de verschillende landen erg leerzaam: "Het plaatst dingen in perspectief. Dat ondervonden we aan den lijve toen we samen met artsen uit andere landen de centra bezochten die medische en psychosociale begeleiding bieden aan alle zwangere vrouwen die een abortus overwegen ....of toen we de kwestie van vrouwelijke genitale verminking in België en de rest van de wereld bespraken. Niet alle landen hebben dezelfde praktijken of dezelfde behandelingscentra.
Deze uitwisseling van ervaringen vond ook plaats over antibioticagebruik, zoals dr. Hanna Ballout uitlegt: "Wat antibioticaresistentie betreft, heb ik veel geleerd van de Oostenrijkers, die antibiotica verstandiger gebruiken dan wij. We bespraken de mogelijkheid om de houding van huisartsen die voorschrijven te veranderen... maar ook hoe we de houding van patiënten kunnen veranderen door dialoog en luisteren."
Tijdens de twee dagen was er geen tekort aan gespreksonderwerpen: Hoe kunnen we een groenere medische praktijk tot stand brengen? Wat zijn de ervaringen en verwachtingen van patiënten ten aanzien van de rol van de huisarts bij rouwverwerking na het verlies van een dierbare? Hoe omgaan met alternatieve geneeskunde? Wat moeten huisartsen weten over de gezondheid van migranten? Maar het ging ook over gezinsplanning, anticonceptie voor mannen in 2023 en gendersensitieve geneeskunde....
Onder de deelnemers waardeerde dr. Sarah Cumps de diversiteit van de aanwezigen: "140 deelnemers van meer dan 15 nationaliteiten waren er. Vooral het thema palliatieve zorg stelt ons in staat om zeer verschillende ervaringen en culturen te vergelijken, met soms uiteenlopende meningen....". De genderkwestie stond uiteraard ook centraal in de debatten: "We hebben vooral gesproken over hoe we denken over de feminisering van de huisartsenpraktijk in relatie tot de patiënt. Er bestaan heuse verschillen tussen bepaalde landen. "
De wens om te leren
Eline Vernieuwe, Laure Clinckemalie, Florence Franceschini, Hanna Ballout en Lise-Laure Fouarge vergeten hun patiënten niet: "Sommige dingen die we vandaag leren, zullen we doorgeven aan onze patiënten. Een week als deze geeft ons energie. We willen andere huisartsen inspireren om te willen leren en nieuwsgierig te blijven. Aanstaande donderdag gaan we natuurlijk naar Wonca."
Ga stemmen!
In deze periode van medische verkiezingen hebben ze ook een boodschap voor alle jonge artsen: "Vergeet niet te gaan stemmen. Het is jullie verantwoordelijkheid." Op naar de (elektronische) stembus!