Op donderdag 24 mei richten de Onafhankelijke Ziekenfondsen (MLOZ) de schijnwerpers op de kinderen en hun artsen. In samenwerking met Medi-Sfeer en de Specialist vindt er een debat plaats, waarop huisartsen uiteraard ook uitgenodigd zijn. Het debat kadert perfect in de thematiek die het ziekenfonds voor 2018 gekozen heeft: gezond opgroeien. De MLOZ willen denkpistes aanbrengen voor een discussie rond hot topics, zoals de balans tussen werk en privéleven, en de toegankelijkheid van de zorg.
“Kinderen en adolescenten zijn voor ons prioriteiten in de zorg”, zegt kinderarts en MLOZ-expert dr. Dominique De Temmerman. “De publieke opinie is regelmatig bezorgd om onze adolescenten. Voor ons behoren de kinderartsen tot de beste pleitbezorgers voor de belangen van het kind, omdat ze het in zijn geheel zien, in alle ontwikkelingsfasen.”
Kinderen zijn de toekomst van onze maatschappij. Maar er schijnt soms veel licht tussen woorden en daden. “We willen het woord verlenen aan de kinderartsen, zodat ze de evolutie van hun beroep kunnen toelichten. Het is een beroep dat de laatste jaren een enorme evolutie gekend heeft, met alle uitdagingen die daaraan verbonden zijn. Regelmatig vestigen de kinderartsen de aandacht van de verschillende stakeholders daarop. We vonden het dus nodig daarbij stil te staan, zodat ze hun vragen en problemen ter sprake kunnen brengen”, aldus dr. De Temmerman.
De organisatoren hopen dat het een interactief debat wordt, waarbij creatieve oplossingen opborrelen.
Verschillende strekkingen rond de tafel
In het panel zullen verschillende strekkingen vertegenwoordigd zijn: “We hebben het genoegen prof. Georges Casimir te mogen verwelkomen. Hij is de nieuwe voorzitter van de Belgische Academie Kindergeneeskunde, die normaal gezien alle stromingen binnen de pediatrie overkoepelt. Daarnaast is er dr. Michel Pletinckx, voorzitter van de Belgische Beroepsvereniging van Kinderartsen. En ook dr. Ann De Guchtenaere, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Kinderartsen, die ons een beeld zal geven van het reilen en zeilen in Vlaanderen.
Met dit symposium willen de MLOZ uiteraard ook andere actoren uit de zorg voor het kind bereiken, zoals de huisarts, de medewerkers van Kind & Gezin, enzovoort.
Hervormen voor meer levenskwaliteit
Uiteenlopende thema’s komen dus aan bod, van preventie tot curatieve zorg over de verschillende lijnen heen. Ook de ontevredenheid en de bezorgdheid die de kinderartsen vorige zomer hebben geuit over de voorliggende hervormingsplannen komen aan bod. “Ik denk dat ze met hun bezorgdheden de vinger leggen op zwakke plekken in het systeem”, zegt dr. De Temmerman. “Het gaat onder meer over de toegankelijkheid van de zorg en de prestaties die niet goed in het uurrooster passen. Wij hebben hiervoor wel denkpistes, maar het debat moet door de kinderartsen zelf worden gevoerd.”
Andere onderwerpen die de MLOZ beogen, zijn de vervrouwelijking van het beroep, het evenwicht tussen werk en privéleven en het tekort aan werkkrachten. Kortom, bekommernissen die ook aan de orde zijn bij de huisartsen.
“We willen mensen samenbrengen, maar we willen ook de stem van onze leden horen, en breder nog, die van alle ouders en alle kinderen. We moeten de juiste pediater kunnen inschakelen op het juiste moment, op de juiste plek en voor de juiste zorgvraag”, besluit dr. De Temmerman.
Meer info op: https://www.medi-sfeer.be/nl/agenda/pediaters-aan-het-woord.html
Lees ook: