In principe is een huisarts btw-plichtig. Evy Maurits (1) legde echter uit dat er heel wat vrijstellingen mogelijk zijn, waardoor een huisarts slechts zelden echt btw-plichtig is. Tot nu toe werd er door de fiscus ook weinig op gecontroleerd, maar men verwacht in de toekomst meer controles.
Omdat de behandeling van een patiënt een economische activiteit of dienstverlening is, is een huisarts in principe btw-plichtig. De algemene regel stelt dat een btw-plichtige btw moet aanrekenen, tenzij de wet een vrijstelling voorziet. Voor artsen heeft de btw-wetgeving vrijstellingen voorzien die echter wel beperkend geïnterpreteerd worden per type prestatie.
Vrijgesteld met uitzonderingen
Prestaties die behoren tot de normale uitoefening van de beroepsactiviteit van huisartsen zijn vrijgesteld van btw. Uitzondering hierop zijn sinds 2016 louter esthetische ingrepen, waarop wel btw dient te worden gevraagd, ook wanneer een huisarts een esthetische ingreep uitvoert zonder therapeutisch of reconstructief doel. Momenteel kunnen enkel tandartsen louter esthetische ingrepen uitvoeren zonder btw te moeten aanrekenen. De verwachting is wel dat de regering De Croo een mouw zal passen aan de verschillende behandeling.
Geeft een huisarts een voordracht op een seminarie of conferentie, dan is hij of zij hiervoor vrijgesteld van btw. Factureert de huisarts niet als natuurlijk persoon, maar wel als vennootschap, dan kan er gekozen worden om al dan niet btw aan te rekenen. Wordt de huisarts vergoed voor medewerking aan een workshop, dan moet wel steeds btw worden aangerekend.
Bij een vergoeding als auteur voor een artikel in een (medisch) tijdschrift hangt de btw-plicht af van de bewoordingen van het contract. Er is een vrijstelling voor de zogenoemde ‘contracten voor uitgave’. Dat is een overeenkomst waarbij de auteur een contract sluit met een uitgeverij die zich ertoe verbindt het werk onder het publiek te verspreiden. De correcte bewoordingen in het contract zijn van belang om van een vrijstelling te genieten.
Werkt een huisarts mee aan een klinische studie van een farmaceutisch bedrijf of een onderzoekscentrum dan dient in principe 21% btw te worden aangerekend omdat het niet gaat om een normale medische prestatie aan een patiënt. De fiscus hanteert sinds 2011 een tolerantieregeling waardoor geen btw moet worden aangerekend.
(1) Naar een presentatie van Evy Maurits (SBB Accountants) tijdens de Huisartsenconferentie van Domus Medica