Jonge artsen die nog erkend moeten worden: GBO eist correcte honoraria

Met het oog op de onderhandelingen voor een nieuw akkoord, heeft de GBO onder meer de kwestie van de vergoedingen voor jonge huisartsen die na hun stage op erkenning wachten op de agenda gezet. "Ze moeten 100%, en niet langer 75%, van de honoraria kunnen factureren van alle akten die ze verrichtten.”

De GBO stelt dat er sprake is van een “ongerechtvaardigde situatie die veel jonge huisartsen in financiële moeilijkheden brengt aan het begin van hun carrière - een periode die gepaard gaat met aanzienlijke investeringen. De mogelijkheid om slechts 75% van de normale honoraria in rekening te brengen in afwachting van de erkenning was misschien nog begrijpelijk toen die erkenning er snel kwam maar in ieder geval is deze discriminatie niet gerechtvaardigd”, aldus het syndicaat van dr. Paul De Munck.

Volgens hem zijn jongeren gedwongen om noodoplossingen te zoeken, zoals bijvoorbeeld de hulp van hun ouders, iets waar niet alle jonge artsen op kunnen rekenen. De GBO is verontrust over de ernst van de situatie: "Veel jongeren verlaten het beroep om die reden."

Daarom en in naam van het Kartel (dus met het ASGB) werd de lijst van de prioriteiten voor de medicomut aangevuld met de specifieke eis. Bovendien wilt de GBO een verhoging van de honoraria van de artsen tussen het einde van de stage en de erkenning, tot 100% van het tarief.

"Natuurlijk zijn er kosten verbonden aan deze maatregel, maar ethisch gezien is het ondenkbaar dat er wordt bespaard op het budget voor de gezondheidszorg door artsen slechts 75% van de beloofde honoraria in rekening te laten brengen, terwijl het geleverde werk identiek is aan dat van een erkende arts.”

De GBO streeft er ook naar om de erkenningsprocedure in zijn geheel te versnellen (de goedkeuring zelf + het doorgeven van de informatie aan het Riziv en het toekennen van het definitieve Riziv-nummer).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    04 november 2020

    Je hebt gestudeerd voor " underdog " , vooral van de "patiënt ", je moet je dan ook tevreden stellen met de kruimels die van de tafel vallen !
    Wees tevreden dat je dat lakkertje van de zieke bont krijgt , dienen 1€ kan beter gespendeerd worden aan 1 bakske bier en 1 pakske sigaretten !