Het prangende huisartsentekort in Opwijk doet de burgemeester daar een alarmkreet slaken. Inez De Coninck (N-VA) vraagt de overheid om in te grijpen. Het groeiende huisartsentekort doet zich dus blijkbaar niet alleen meer gevoelen in de stad.
De burgemeester trekt aan de alarmbel op VRTNWS. In Opwijk zijn er momenteel 8 huisartsen voor zo'n 15.000 inwoners. Volgens het Rijksinstituut voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (Riziv) heeft een gemeente minstens 9 huisartsen per 10.000 inwoners nodig. Een probleem dat vroeger vooral in de grote steden voorkwam, maar nu ook opduikt in kleinere gemeenten.
"Vele nieuwe inwoners vinden geen vaste huisarts meer omdat er een patiëntenstop is", aldus de burgemeester. "Ik hoop dat de overheden hun verantwoordelijkheid nemen zodat wij toch iedere burger een huisarts kunnen aanbieden in de eigen gemeente.”
Net op dat tekort speelt de New Deal van minister Vandenbroucke in door onder meer het voorstel voor verpleegkundigen als huisartsenhulp en de inzet van artsen-assistenten. Die praktijkondersteuning is nog volop in discussie.
Een beperkte recente ASGB-poll geeft aan dat de invoering van de functie van praktijkassistent slechts een voorwaardelijke steun geniet, wellicht omdat men vreest dat dit tot een uitholling van het beroep kan leiden.
Van Bvas is al langer bekend dat het syndicaat grondig het werkveld van de artsen wil bewaken. "Het overhevelen van typische huisartsentaken, zoals vaccinatie, naar andere zorgberoepen draagt bij tot de uitholling en devaluatie van het artsenberoep", heet het.