Huisartsen nemen volop hun rol op in de teststrategie, maar worden daarbij wel nog geconfronteerd met wat technische problemen. Dat zegt Roel Van Giel, de voorzitter van huisartsenvereniging Domus Medica, maandag.
Vanaf maandag/vandaag kunnen huisartsen en triagecentra in principe iedereen met symptomen van een virale infectie testen op COVID-19. De voorzitter van Domus Medica vernam dat het maandag in heel wat centra erg druk is, en dat er veel getest wordt.
Tegelijk kreeg hij te horen dat het federaal platform dat in de triagecentra gebruikt moet worden, nog niet overal even goed werkt. Dat zogenaamde 'e-form' is een laboaanvraag die moet ingevuld worden bij vermoeden van besmetting met het coronavirus, waardoor een staal gelinkt wordt aan een patiënt. "Daar moeten nog een aantal dingen aan aangepast worden. We gaan daarover overleggen met de mensen van het eHealth-platform, en we hopen dat dit morgen of overmorgen opgelost is", aldus Van Giel.
De bevoorrading van de triagecentra met beschermingsmateriaal door de federale overheid afgelopen weekend is volgens Van Giel goed verlopen. Eerder vandaag merkte Marc Moens van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) op dat individuele artsen geen afnamewissers en beschermingsmateriaal kregen, maar dat was volgens de Domus Medica-voorzitter nooit zo afgesproken. "Er is in de communicatie naar de huisartsen altijd gezegd dat de levering aan de triagecentra zouden gebeuren", aldus Van Giel, die toevoegt dat beschermingsmateriaal wel naar de individuele huisartsen kan gaan, als daarover lokaal afspraken gemaakt kunnen worden.