"Fraude thuisverpleegkundigen besmeurt hele sector"

De inspectiedienst DGEC spoorde vorig jaar ruim vijf miljoen euro aan frauduleuze ­facturen op. Dat melden de kranten van Mediahuis. Bij de fraudegevallen zitten opvallend veel thuisverpleegkundigen, wat Lieven Annemans de bedenking ontlokt dat ze de hele sector in een kwaad daglicht plaatsen.

 De fraudeurs riskeren hoge boetes, schorsing of zelfs een celstraf. De thuisverpleegkundigen - een relatief kleine sector - spannen de kroon met 1,84 miljoen fraudebedragen. Op nummer twee zet de DGEC de specialisten met 1,64 miljoen. De top-vijf wordt vervolledigd met de bandagisten (0,61 miljoen), de ziekenhuizen (0,52 miljoen) en de apothekers (0,43 mijloen). De huisartsen vallen hier net buiten met een zesde plaats (0,19 miljoen).

Te veel factureren kan per vergissing ­gebeuren, bijvoorbeeld door meer onderzoeken uit te voeren dan de richtlijnen voorschrijven (overconsumptie). “Maar bij fraude is er een duidelijke intentie om het systeem te misbruiken”, zegt Paul Vincke van het European Healthcare Fraud and Corruption Network, dat in heel Europa fraude opspoort en bestrijdt. “Het gaat dan om zorgverleners die de boel ­belazeren. Ze riskeren boetes tot 200% van het verschuldigde bedrag. In ­extreme gevallen kunnen ze geschorst worden of een celstraf krijgen.”

Vorig jaar rondde de inspectiedienst 87 fraudedossiers af, met in totaal net geen 5,3 miljoen euro doelbewuste fraude.

Meest gangbare praktijken bij die fraude zijn: nachttarief aanrekenen voor consultatie overdag, een dure pacemaker aanrekenen terwijl een goedkope is ingeplant, verzorgingen aanrekenen die er niet waren, thuisverpleegkundigen die patiënten onterecht als “zeer zorgbehoevend” aanmelden.

Het spreekt vanzelf dat de rotte appels uit de mand moeten worden verwijderd om te vermijden dat ze de hele sector aantasten. Maar men moet wel steeds het onderscheid blijven maken tussen moedwillige fraude en vergissingen die er komen door de ingewikkeldheid van ons systeem.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.