Voor het eerst zijn er in België meer dan 10.000 buitenlandse artsen actief. In elf jaar tijd is hun aantal verdubbeld, blijkt uit cijfers van de OESO. Wat opvalt, is dat het niet alleen om een instroom uit buurlanden gaat. Frankrijk (1.620 artsen) en Nederland (1.590) bezetten de eerste twee posities, maar Roemenië moet met 1.558 artsen nauwelijks onderdoen. Ook andere Oost- en Zuid-Europese landen hebben steeds meer artsen in België. Domus Medica vraagt voor hen een taalbad. Bvas vraagt betere statistieken.
Over het groeiende aantal buitenlandse artsen schreven Het Laatste Nieuws en De Morgen.
Begin deze eeuw waren slechts 4 op de 100 dokters in het buitenland opgeleid, vandaag zijn dat er al 14 op de 100. Maar het gaat dus niet langer alleen om een instroom uit buurlanden. Frankrijk (1.620 artsen) en Nederland (1.590) bezetten de eerste twee posities, maar Roemenië moet met 1.558 artsen nauwelijks onderdoen. Ook andere Oost- en Zuid-Europese landen hebben steeds meer artsen in België.
Van buiten de EU strijken eveneens meer artsen neer. Zo kwamen er de voorbije drie jaar meer Congolese dokters in België werken (+73) dan in de tien jaar ervoor (+68) en bereikte het aantal Libanese dokters (87) een historisch hoogtepunt.
Tijd voor maatregelen
Volgens professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey (VUB) is het tijd om maatregelen te nemen. Veel van die artsen spreken amper Nederlands. Als het zo doorgaat, zullen mensen straks niet meer bij de dokter geholpen kunnen worden in hun eigen taal. Vooral in Brussel en de Brusselse rand is het vaak problematisch.
Anderzijds ziet Prof. Devroey dat Belgische jongeren die arts willen worden niet altijd aan een opleiding kunnen starten. Zelfs niet wanneer ze geslaagd zijn voor het toelatingsexamen door de formule van het vergelijkend examen. Hij pleit voor het optrekken van de quota voor Belgische studenten geneeskunde en een taaltest voor buitenlandse dokters.
> Recordaantal aanvragen voor erkenning buitenlands diploma in 2022
> Domus Medica vraagt taalbad, Bvas steunt taaltesten maar vraagt ook betere Riziv-statistieken
> Geneeskundestudies: slechts 15% buitenlandse studenten beneden taalgrens toegelaten in ons land
Laatste reacties
Mike Huylebrouck
22 augustus 2023Een geluk dat die artsen er zijn.
Voor knelpuntspecialismen zoals pediatrie is het dat of geen pediater op plaatsen waar het minder aantrekkelijk werken is.
Overigens zijn hoog opgeleide immigranten net het soort dat het land rijker kan maken, zij het ingenieurs, fysici of artsen
Stefan ORIS
21 augustus 2023Wat zijn we toch in Belgie een portie ´sukkelaars´ bijeen....de politiek werkt niet,wie reclameert?
Overal ´nieuwe´ mensen op onze kosten? Wie reclameert,want deze opmerking is niet ´vriendelijk´
Als deze nieuwe tendens zich ook nog in ´onze´ geneeskunde gaat voortzetten heb ik als arts veel zorgen voor ´onze´ zorgen
Hoog tijd dat de ´gepensioneerde ´ F VDB ook eens eindelijk stopt met zich te moeien...
Een teleurgestelde arts...
Frank Comhaire
21 augustus 2023Aangezien de artsen die in België zijn afgestudeerd slechts beperkt inzetbaar blijken te zijn omwille van het "evenwicht tussen werk en leven", en daarbij vrouwen tegenwoordig zowat de meerderheid uitmaken in een job van 9 tot 17 uur (!!!) moeten buitenlanders het werk maar opknappen. Niet zozeer meer artsen, maar vooral harder werkende en meer gemotiveerde collega's zijn nodig!
Marc LESAGE
21 augustus 2023Geen ingangsexamen ,niveau opleiding??taal?? En wel geslaagd maar door quota niet toegelaten!!!!Absurdistan hoogste onderscheiding!!!En klagen over lange wachtlijsten!!maar wel streng ingangsexamen…maar niet voor iedereen dus want wachtlijsten!!!Kan het nog idioter???