De Staten-Generaal van de Geestelijke Gezondheid die de geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen vertegenwoordigt juicht toe dat de regering De Croo gezondheid en solidariteit in het regeerakkoord voorop plaatst. Meer nog, voor het eerst zegt de Belgische regering een groeipad toe aan de sector die tot nu stiefmoederlijk werd behandeld.
“We zijn verheugd,” zegt Frieda Matthys, voorzitter van SGGG, “dat we meerdere punten uit ons masterplan terugvinden: het belang van preventie, afbouwen van de wachtlijsten, zeker voor jongeren, stoppen van de discriminatie van personen met psychische problemen, gelijk behandelen van mensen met psychische en somatische problemen inzake betaalbaarheid, toegankelijkheid, kwaliteit, nabijheid. Zonder een groeipad lukt dat niet, maar ook die doelstelling vinden we terug in het regeerakkoord. Slechts 6% van het gezondheidsbudget gaat naar geestelijke gezondheid, terwijl de ons omringende landen 10% realiseren, zoals de Oeso aanbeveelt. We zullen de kansen aangrijpen om van de geestelijke gezondheidszorg een performante gezondheidssector te maken.”
De Staten-Generaal wijst op enkele hete hangijzers waarvan ze hoopt dat ook die aangepakt zullen worden.
De regering moet aandacht hebben voor de negatieve spiraal waarin mensen met psychische problemen geraken: ziek maakt arm en arm maakt ziek.
Eindelijk kan de hervorming van de wet op de bescherming van de geesteszieke persoon gerealiseerd worden.
Momenteel verhinderen perverse financieringsmechanismen dat patiënten snel de juiste zorg krijgen. Van een (mental) health-in-all-policiesbeleid moet in alle beleidsdomeinen met meer urgentie werk gemaakt worden.
De versnippering van de bevoegdheden is met deze nieuwe regering niet opgelost en vooral in de gezondheidszorg heeft dit een negatief effect op de organisatie en de effectiviteit van de zorg. SGGG vraagt dan ook een betere afstemming tussen de regio’s op gebied van preventie, kwaliteitsbewaking en continuïteit van zorg.
Ten slotte dringt de SGGG aan op een model van geïntegreerde zorg waarbij netwerking essentieel is en elke zorgverlener de verantwoordelijkheid kan nemen om regionaal samen te werken met andere organisaties en hulpverleners.
De SGGG hoopt spoedig een overleg te houden met de nieuwe federale minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke.
www.statengeneraalggz.be