De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten onderzoekt momenteel of juridische stappen mogelijk zijn tegen een koninklijk besluit van Maggie De Block (Open Vld) dat bepaalt dat huisartsen hun permanentie uitsluitend nog kunnen organiseren in samenwerkingsverbanden van wachtposten. De Bvas wil dat wachtposten een vrije keuze van huisartsen kunnen blijven.
Uit het bewuste KB van 10 september 2020 blijkt dat huisartsen vanaf 1 juli 2021 hun permanentie uitsluitend nog kunnen organiseren in samenwerkingsverbanden van minimaal drie wachtposten voor minstens 300.000 inwoners. "Gedaan dus met de vrije keuze van huisartsen om hun zorgpermanentie te organiseren in een wachtpost, of in een door de huisartsenkring ingerichte wachtdienst", klinkt het bij de Bvas.
"Visie doorgedrukt"
Eind 2019 al had de Bvas per brief bezwaar aangetekend bij de vorige minister van Volksgezondheid over het ontwerp-KB. "Maar alle herhaaldelijke toezeggingen en beloftes voor het behoud van keuzevrijheid ten spijt, heeft minister De Block haar visie op permanentie doorgedrukt in het KB."
Budgettaire consequenties
De Bvas wil erop wijzen dat het KB indruist tegen een akkoord dat bepaalt dat huisartsen en huisartsenkringen betrokken moeten worden bij de oprichting van samenwerkingsverbanden. Bovendien zouden er 'aanzienlijke budgettaire consequenties' aan vast hangen. "Huisartsen worden verplicht om een bijkomende vzw op te richten voor het samenwerkingsverband, naast de reeds bestaande vzw's voor de wachtposten. Deze vzw's slorpen financiële middelen op waar geen budget voor is", aldus Bvas.
> Lees ook: Hasselt, Gent en Kortrijk: extra geld voor wachtposten