De COVID-19-afdelingen van de ziekenhuizen van het Brusselse Irisnetwerk en de Kliniek Sint-Jan zijn nog niet verzadigd, al merken ze dat de gestage stijging van het aantal ziekenhuisopnames hier op korte termijn wel voor kan zorgen. Daardoor groeit de vrees dat basiszorg voor niet-COVID-19-patiënten met andere aandoeningen moet worden uitgesteld, of patiënten opnieuw wegblijven uit angst voor besmetting.
Zondag trok Marc Noppen, CEO van het Universitair Ziekenhuis Brussel, een eerste keer aan de alarmbel over de verzadiging van het ziekenhuis. Doordat heel wat patiënten van buiten de hoofdstad in de Brusselse ziekenhuizen terechtkomen, kan dat binnenkort voor nog meer verzadiging zorgen.
"In dit stadium is het systeem dat sinds het begin van de zomer is ingevoerd nog niet verzadigd en hoefde het nog niet te worden uitgebreid. Maar we vrezen dat dit op korte termijn wel kan gebeuren. Wij vragen dan ook dat er reguleringsmechanismen worden opgezet en vooral dat ze samen met de andere twee Gewesten worden georganiseerd", vertelt Etienne Wery, afgevaardigd bestuurder van de Iris Ziekenhuizen.
"Het is belangrijk om een maximaal aantal niet-COVID-gerelateerde activiteiten zoals consultaties en onderzoeken te behouden. De Brusselaar heeft hetzelfde recht als andere Belgen op toegang tot zijn ziekenhuis", stelt Wéry.
Eenzelfde oproep is te horen bij Kliniek Sint-Jan. Daar is nog marge doordat het aantal COVID-bedden recent werd verdubbeld, maar "we willen er alles aan doen om te vermijden dat de zorg voor andere patiënten wordt uitgesteld, omdat een groot deel van de infrastructuur, het zorgpersoneel en de zorgen net in dienst gesteld wordt van COVID-patiënten", besluit woordvoerster Florence Feys.