Arts in Nood stelt nog geen stijging vast van het aantal oproepen, maar dat was bij het begin van de eerste golf ook zo: eerst proberen artsen met de moed der wanhoop elkaar te steunen. Wel merken we dat het gezin en de directe omgeving van de arts nu al onder druk staat. Dat zegt dr. Bafort (Orde der Artsen).
Dr. Michel Bafort, die mee het initiatief nam tot Arts in Nood, getuigt: “Zelf weet ik van twee zelfdodingen uit de directe omgeving (partner) van de arts omdat die het duidelijk niet meer zag zitten. Niet alleen de arts, ook het gezin lijdt onder de corona-spanning.”
Meest frappant feit van de jongste dagen was de huisarts uit Kruisem die door nalatigheid – niet dragen van een masker – mogelijk zowat 100 patiënten besmette (intussen werd duidelijk dat in werkelijkheid een kleine 7 procent van hen positief testte op het coronavirus).
De arts zag zijn fout in en werkte meteen volop mee met de contactopsporing. De reacties bij het publiek waren dubbel: enerzijds tal van (doods)bedreigingen, anderzijds een Facebookgroep van patiënten die de arts een hart onder de riem staken toen die overwoog om zijn praktijk te stoppen. Wat denkt dr. Bafort daarvan?
“Je hebt over de maskerkwestie believers en non-believers. Een hoop studies zeggen dat het allemaal niet nodig is, het masker. Maar dat is natuurlijk een doorn in het oog van mensen die besmet raken. We weten ook niet met zekerheid dat het niet helpt. Het is dus onaanvaardbaar dat artsen de regels niet toepassen. We moeten repressiever optreden enerzijds, maar anderzijds geeft die arts in de pers het signaal dat hij hulp nodig heeft.”
”Arts in Nood kan alleen hulp bieden langs de huidige kanalen en dan moeten we van de arts een hulpvraag krijgen. Ik ben me er zeer bewust van dat hij in de problemen zit. Het is zoals wanneer je door een rood licht rijdt en een ongeval veroorzaakt: je moet wel je verantwoordelijkheid nemen en dragen want het gaat om een zware nalatigheid.”
Strikte controle
Het gros van de artsen heeft uitstekend begrepen dat ze uiterst goed moeten opletten qua hygiëne, zeker in de ziekenhuizen. Er is een strikte controle. Een probleem kan enkel bestaan in sommige solopraktijken waar men het zogenaamd beter zou weten.
De oudere collega die overdonderd is en niet meer mee is en dan maar overweegt om te stoppen: een profiel dat ook in onze enquête over de nieuwe corona-klap tot uiting kwam. De huisarts uit Kruisem (68) past in dat profiel. “Maar we moeten vermijden dat ze hun praktijk stoppen en dat oudere collega’s uitvallen waardoor de druk op de rest nog vergroot”, meent dr. Bafort.
Beroepsgeheim
“Dat in het geval van de besmette huisarts de lijst met recent geziene patiënten wordt doorgegeven aan de contactopsporing, lijkt me niet in strijd met het beroepsgeheim. De vertrouwensrelatie staat niet op het spel omdat niet de medische info op zich wordt doorgegeven. Het beroepsgeheim is hier bovendien relatief in het licht van het hoger maatschappelijk belang.”
“Ik heb zelf eveneens de tracer aan staan. Stel dat ik besmet geraak en men vraagt de lijst op van recente patiëntencontacten, dan zal ik die geven. Je geeft geen vertrouwelijke info over je patiënt. Dus dan weegt het belang van de maatschappij door. We moeten de coronaproblematiek onder controle krijgen. Ik vrees dat we de volgende week of over twee weken naar een lockdown gaan. De enige manier om dit te voorkomen, is een avondklok die tijdig ingaat, geen nachtklok. Zo kun je onverantwoorde feestjes beter controleren.”
“Laten we tot slot ons gezond verstand gebruiken en de druk op artsen zoveel mogelijk verlichten. Met concrete maatregelen zoals de accreditering opschorten en de administratie van artsen verlichten.”
> Lees ook: agressie tegen (huis)artsen: dit is oorzaak nummer 1
> Lees ook: "In cirkels rondgedraaid op zoek naar info"
Laatste reacties
Roger KUIPERS
22 oktober 2020Iedereen leest dagelijks diverse berichten in alle mogelijke media.
Niemand vraagt zich ook maar één ogenblik af of dit strookt met de waarheid, papier is verduldig,
Ik vraag mij af waar het de hoofdredacteur van een krant om te doen is, sensatiezucht, oplagen,?
In alle geval wordt achteraf de geloofwaardigheid van de journalist en de betroffen krant in vraag gesteld.
Eens te meer ARM VLAANDEREN.
Marc DE MEULEMEESTER
22 oktober 2020Net zoals al die feestvierders het nut niet begrijpen van het sluiten van cafés , bars , voetbalkantines en apres ski feestjes en zij blijkbaar geen rekening dienen te houden met het Algemeen Belang , kan ik niet begrijpen waarom die Arts uit Kruisem niet hetzelfde " mag " als zij !
Wie zonder zonde is werpe de eerste steen en " kruisig hem "!