"7/10 artsen kunnen het niet meer aan" (Domus Medica)

Uit een interne bevraging van Domus Medica blijkt dat 70% van de aangesloten huisartsen zeggen dat ze de coronacrisis niet verder aankunnen. In de categorie van 31 tot 40 jaar loopt dat zelfs op tot 78%. Dat heeft Roel Van Giel, voorzitter van Domus Medica in de corona-evaluatiecommissie van het Vlaams Parlement gezegd. Een eerdere peiling van MediSfeer bij bijna 1.000 huisartsen wees in dezelfde richting.

Aan de bevraging Domus Medica namen 1.304 artsen deel. Van Giel noemde de artsen "superhelden", maar "ze zitten wel op de rand", merkte hij op. Hij begon zijn uiteenzetting met de vaststelling dat de huisartsen en hun kringen "geen plan, geen materiaal en geen financiën" hadden om de coronacrisis te lijf te gaan, toen ze in maart de kop opstak.

Heruitgevonden

"De huisartsen hebben zich moeten heruitvinden", betoogde hij. "En ze hebben dat gedaan met veel flexibiliteit, veel voluntarisme en ook veel solidariteit van de bevolking, al brokkelt het draagvlak de laatste tijd erg af." Hij wees erop dat we nog minstens zes maanden te gaan hebben, "want voor maart zijn we nog niet van corona af".

Van Giel klaagde aan dat de huisartsen vaak de speelbal waren van het 'gepingpong' tussen het federale en het Vlaamse niveau. Hij hekelde ook de krakkemikkige manier waarop de vorige regering heeft gecommuniceerd over de coronamaatregelen. "Toch zijn de huisartsen beschikbaar gebleven als poortwachters en als vertrouwenspersonen. Zo hebben we zelf draaiboeken opgesteld om het fysiek consult opnieuw mogelijk te maken."`

Van Giel wees er nog op dat huisartsen 57.000 van de 69.000 Vlaamse coronabesmettingen hebben behandeld. "Wel 83% van de coronapatiënten zijn door huisartsen en dus niet in ziekenhuizen behandeld", benadrukte hij. "En ook 57% van de terminale, palliatieve zorg hebben huisartsen op zich genomen."

Vernietigend voor test- en tracingbeleid

Bepaald vernietigend sprak Van Giel over het test- en tracingsbeleid. "We waren op 4 mei niet klaar voor het testen. We zijn daar toen te snel mee moeten starten", zei hij. "Het bleek toen ook dat de resultaten niet of veel te traag binnenkwamen. Het testbeleid wijzigde bovendien om de haverklap, wat het vertrouwen ondermijnde en net vertrouwen is nodig om een degelijk test- en tracingsbeleid te ontwikkelen." Eenzelfde kritiek leverde Stijn Festraets nog afgelopen weekend tijdens een webinar van de Dodoenskring.

Van Giel wil daarom dat er in de toekomst beter wordt nagedacht over hoe de testcapaciteit wordt ingezet. "En daarbij moet in gedachten worden gehouden dat testen een ketenactiviteit is."

> Lees ook: exclusieve peilling MediSfeer - slechts 1/3 artsen helemaal klaar voor volgende Covid-golf

> Dr. Festraets: "Ik zou beroepsgeheim doorbreken als patiënt quarantaine niet respecteert"

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.