De Franse journaliste Cécile Andrzejewski verzamelde tal van getuigenissen over seksueel geweld in ziekenhuizen in haar boek "Silence sous la blouse”. In België, beklemtoont vicevoorzitter van de Orde dr. Rombouts, bestaat artikel 458bis van het Strafwetboek om dat te beteugelen.
Louis Ide, algemeen secretaris van N-VA en microbioloog AZ Jan Palfijn Gent, is van geen kleintje vervaard. Een duivel-doet-al ook met een vlotte pen die zich blijkbaar niet alleen beperkt tot non-fictie of politiek geïnspireerde werken over gezondheid.
Bij uitgeverij Pelckmans verscheen een bijgewerkte versie van “Gezondheidseconomie voor niet-economen” van Prof. dr. Lieven Annemans (1). We overlopen met de auteur enkele principes, nieuwe methoden en valkuilen van de gezondheidseconomische evaluaties vandaag. En we staan stil bij de economische context.
Volgens een gevleugelde uitdrukking van Paul Verhaeghe leven we in een dwingende tijd, waar autoriteit zoek is. Na de dood van God en het einde van de Grote Verhalen (met hun geloof in religie, revolutie, voortuitgang…) zijn we meer dan ooit tot vrijheid veroordeeld. Velen onder ons lijden tegenwoordig aan kies-pijn en keuzestress. Of we kunnen ons weerloos overgeleverd voelen aan allerlei tot consumptieartikel gereduceerde objecten die ons als het ware dicteren ‘ervan te genieten’.
Wie naar het tv-journaal kijkt, zou gaan denken dat mensen hoofdzakelijk wreed, zelfzuchtig, gewelddadig en onrechtvaardig zijn. Niets is minder waar, stellen huisarts Dirk Van Duppen en moleculair bioloog Jan Hoebeke in hun nieuwe boek ‘De supersamenwerker’. Recente gegevens uit verschillende domeinen van de wetenschap tonen aan dat de potentiële aanleg voor samenwerking en solidariteit bij de mens sterker is dan de potentiële aanleg voor egoïsme. Verfrissend en geruststellend.
Medi-Sfeer Nr. 776
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...