Volgens het Center for Disease Control (CDC) is astma een risicofactor om ernstig ziek te worden als gevolg van een besmetting met COVID-19. Dat lijkt inderdaad logisch. Toch werden in de reeks casussen uit China astma en luchtwegallergie niet als significante risicofactoren voor ernstige COVID-19-ziekte geïdentificeerd.
In dit artikel beschrijven we het standpunt van de werkgroep Asthme et Allergies van de SPLF (Société de Pneumologie de Langue Française; splf.fr) over de behandeling van astmapatiënten tijdens de COVID-19-epidemie.
De resultaten van twee studies die werden gepresenteerd op de ATS zouden de behandeling van licht astma weleens kunnen veranderen.
Astma is een chronische luchtwegaandoening waarbij verschillende ontstekingsmechanismes betrokken zijn. De fenotypering van astma naargelang de ontsteking van de luchtwegen maakt het mogelijk om de behandeling te kiezen die het best bij de patiënt past.
In een recent hoofdartikel in de European Respiratory Journal bespraken Matthew Martin en Tim Harrison of het tijd is om kortwerkende bèta-agonisten (SABA’s) via inhalatie vaarwel te zeggen voor de behandeling van astma.
Virale infecties en allergieën zijn belangrijke en synergetische risicofactoren voor exacerbaties bij astmapatiënten. Anderzijds zijn er weinig gegevens die de hypothese ondersteunen dat allergieën bij astmapatiënten het risico verhogen op bacteriële luchtweginfecties die antibiotica vereisen.
De incidentie van astma daalt boven 1.500 meter.
De auteurs hebben het nut onderzocht van een zelfgids voor respiratoire revalidatie bij astma. Dat blijkt de levenskwaliteit te verbeteren, maar het effect op de longfunctie en de ontsteking is beperkt.
De auteurs hebben de gegevens geanalyseerd van een cohort van 254.610 mensen van 4 tot 17 jaar die tussen 2001 en 2011 in Stockholm leefden. De waarschijnlijkheid van een diagnose van autisme bleek hoger te zijn bij kinderen van moeders die antidepressiva hadden ingenomen tijdens de zwangerschap.
Een fenotype van atopische dermatitis dat gekenmerkt wordt door optreden van symptomen voor de leeftijd van 2 jaar, correleert met een hoger risico op ontwikkeling van voedselallergie en astma, vooral als de symptomen aanhouden.
Klinische en laboratoriummarkers van astma bij de ouders vóór de bevruchting voorspellen astma en allergische rinitis bij de kinderen.
Een Amerikaanse groep heeft een prospectief cohortonderzoek uitgevoerd naar het verband tussen het aantal eosinofielen in het bloed en astmagerelateerde evenementen bij patiënten van 12 jaar of ouder met ernstig, ongecontroleerd astma die waren aangesloten bij een gezondheidszorgorganisatie.
Kinderen met astma worden gemakkelijker zwaarlijvig dan andere.
Een Noorse cohortstudie heeft de invloed van een hoge inname van foliumzuur tijdens de zwangerschap onderzocht op het risico op astma bij het kind.
Baby’s van 3 maanden oud die in hun darmen slechts een kleine hoeveelheid van bepaalde types courante darmbacteriën hebben, lopen meer risico om op jonge leeftijd tekenen van astma en allergie te ontwikkelen.
Een groep met onder meer 9 vorsers van de VIB en de UGent is erin geslaagd om een oorzakelijk verband aan te tonen tussen blootstelling aan een landelijke omgeving en bescherming tegen astma en allergie.
Longartsen moeten misschien meer oog hebben voor inflammatoire darmaandoeningen…
Ondanks gunstige preklinische en epidemiologische observaties blijken de antioxiderende eigenschappen van de isoflavonen van soja slechtgecontroleerd astma niet te verbeteren.
Bestaat er een fenotype van astma bij vrouwen? En zo ja, wat zijn dan de specifieke kenmerken ervan? Samenvatting van een presentatie door prof. Chantal Raherison (CHU van Bordeaux) in het kader van het laatste ‘Congrès de Pneumologie de Langue française’ (CPLF, Marseille, 31 januari-2 februari 2014).
Volgens een longitudinale studie bestaat er een verband tussen de inname van vitamine D en E tijdens de zwangerschap en het risico op astma bij het kind.
Welke mechanismen verhogen het perinatale risico bij vrouwen met astma? Moeten we de nefaste perinatale effecten van het gebruik van geneesmiddelen tegen astma vrezen? Hoe kunnen we de behandeling van zwangere vrouwen met astma verbeteren? De vragen zijn eenvoudig, de antwoorden omstandig. We geven een overzicht van Michael Schatz (Department of Allergy bij Kaiser Permanente, San Diego) weer, dat opgesteld werd in het kader van het congres van de Europese vereniging voor pneumologie (ERS) in Barcelona in september van dit jaar. Published ahead of print.
Niet-steroïdale ontstekingsremmende middelen (NSAID’s) veroorzaken vrij vaak acute astma-aanvallen en verhogen de morbiditeit van astma.
Mensen die in een stedelijke omgeving wonen, zouden gemakkelijker astma krijgen. Juist of fout?
Astma is een syndroom met meerdere, verschillende ziektebeelden in functie van de leeftijd (baby’s, kinderen, volwassenen), de uitlokkende factoren, de ontstekingskenmerken (eosinofielen, neutrofielen), het terrein (aanwezigheid van een hartaandoening, overgewicht), de omgeving (beroep, allergenen, primair of secundair roken) en de – door de ernst van de ziekte – vereiste therapeutische druk. Dit betekent ook dat de behandeling goed doordacht moet zijn, benadrukt Laure Couderc (Rouen) in het kader van een sessie specifiek gewijd aan kinderen tijdens het Congrès de Pneumologie de Langue Française 2015. Published ahead of print.
[Naar de uiteenzetting van prof. Frédéric de Blay (Pneumologie, allergologie et pathologie respiratoire de l’environnement, Hôpitaux Universitaires de Strasbourg), tijdens de 14e Journée du Cercle de Pneumo-Allergologie de Langue Française (CPALF), oktober 2014] De literatuurgegevens over het vermijden van allergenen zijn vrij heterogeen. Er is een verschil naargelang het gaat om primaire, secundaire of tertiaire preventie. Het blijkt belangrijk te zijn binnenhuisadviseurs bij de patiënten thuis te sturen. Fenotypering van het astma en een betere beschrijving van het type woning zullen het beleid in de toekomst hopelijk verbeteren. Published ahead of print.
Inspanningsastma is de meest voorkomende aandoening bij kinderen. Kan sport astma uitlokken? Kan het kinderen met astma helpen? Kan sporten een vorm van revalidatie zijn? Wat zijn de verbanden tussen astma en topsport? Veel vragen, waarop Henriette Dhivert Donnadieu (Montpellier) een antwoord gaf in het kader van het jaarlijkse congres van de Abeforcal (Association Belge de Formation Continue en Allergologie). Zij benadrukte de noodzaak van het opnieuw trainen van het inspanningsvermogen door de begeleide beoefening van een sportactiviteit om de levenskwaliteit te verbeteren.
Ernstige astma is zo complex dat verschillende experts en geleerde genootschappen hun krachten hebben gebundeld om de eigenschappen van deze aandoening nader te omschrijven. De eerste Belgische gegevens zijn intussen beschikbaar. Wat leren ze ons over het profiel van de patiënten, de spirometrieveranderingen, de eigenschappen van de ontsteking, de dagelijkse controle van de aandoening, de levenskwaliteit en de verbanden tussen die verschillende parameters?
“De meeste recente studies wijzen op een gestage toename van de prevalentie van astma in onze streken de voorbije decennia, en dit ondanks de grotere kennis van de fysiopathologische mechanismen van de ziekte en beschikbaarheid van steeds performantere geneesmiddelen”, aldus dr. Jacques Lecomte (CHU Charleroi). “De reden? Onze sedentaire levensstijl, de toename van zwaarlijvigheid en een agressieve omgeving.” Daarom besloot zijn team om een studie uit te voeren gericht op de omgevingsfactoren in de streek rond Charleroi. Implicaties en resultaten*. [* Presentatie in het kader van het congres ‘Sport, eau thermale et environnement… Quelle influence sur la santé? Chaudfontaine.]
Medi-Sfeer Nr. 776
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...