Zelfdodingscapsule getest in Zwitserland

Een zelfdodingscapsule genaamd Sarco had een paar dagen geleden ingehuldigd moeten worden, maar de inhuldiging werd uitgesteld vanwege de toestand van de testpersoon, zeiden de exploitanten op zondag. Er wordt verwacht dat een nieuwe kandidaat de machine in 2024 opnieuw zal testen.

De “Sarco”-capsule is ontworpen om mensen die willen sterven in staat te stellen dit te doen met een druk op de knop. Er komt dan een grote hoeveelheid stikstof vrij die de zuurstof vervangt. De persoon verliest het bewustzijn na een paar keer stikstof te hebben ingeademd en sterft na ongeveer 5 minuten.

De persoon die werd uitgekozen om de capsule in te wijden, een Amerikaanse vrouw van in de vijftig, had hem op 17 juli moeten gebruiken, volgens Florian Willet van de organisatie “The Last Resort”. Haar mentale toestand is echter verslechterd.

“Gezien haar situatie is het duidelijk dat deze persoon nu psychologische zorg moet krijgen in plaats van hulp bij zelfdoding”, zei Philip Nitschke, de Australische ontwerper van de controversiële machine, zondag in een verklaring.
Daarom is besloten om de procedure te annuleren. De heer Willet zei dat de organisatie het contact met de Amerikaanse, die in Zwitserland verbleef, had verloren. “We zijn bezorgd en hopen dat het goed met haar gaat,” zei hij.

Philip Nitschke is nu bezig met het maken van een shortlist voor de volgende kandidaat, aldus "The Last Resort". “Het aantal aanvragen is enorm gestegen sinds de recente media-aandacht voor de capsule,” zegt Willet, die er vertrouwen in heeft dat de capsule in 2024 voor het eerst gebruikt zal worden.
Er is de laatste tijd veel gesproken over de ingebruikname van “Sarco”. Het kanton Wallis heeft het gebruik ervan op zijn grondgebied verboden.

In Zwitserland is hulp bij zelfdoding toegestaan onder een aantal voorwaarden, waaronder toezicht door een arts. Het moet ook belangeloos zijn. Het aanzetten tot of helpen bij zelfdoding om egoïstische redenen is strafbaar met een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar. Volgens het Federale Bureau voor Volksgezondheid bevat het wetboek van strafrecht echter geen specifieke regels over hulp bij zelfdoding.

"The Last Resort”, dat een paar maanden geleden werd opgericht, wordt gefinancierd door particuliere donaties, zei het vorige week op een persconferentie. Ook niet-leden zouden de capsule mogen gebruiken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.