Vlaanderen werft eerste 'klimaatarts' aan

De Vlaamse overheid heeft een vacature uitgeschreven voor de aanwerving van een eerste 'klimaatarts'. Die moet ons onder meer voorbereiden op de medische gevolgen van klimaatverandering, schrijven Het Nieuwsblad, De Standaard, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg maandag.

"Als klimaatarts draag je bij aan het voorkomen en vroegtijdig opsporen van milieugezondheidsschade in Vlaanderen. Je kijkt met een medische blik naar klimaatbeleid en helpt preventiestrategieën te ontwikkelen om zowel gezondheidssystemen als de algemene bevolking veerkrachtiger te maken tegen klimaatstressoren", klinkt het in de vacature, die is uitgeschreven door het departement Zorg. 

De taak van de klimaatarts wordt onder meer om het bestaande warmteactieplan te verfijnen. "Hitte is natuurlijk het meest evidente gevolg van de klimaatverandering, maar de klimaatarts zal ook met een medische bril kijken naar andere gevolgen van de klimaatverandering", aldus Joris Moonens, woordvoerder van het departement Zorg. Voorbeelden zijn een stijging in het aantal tekenbeten, pollenallergieën en de intrede van exotische dieren zoals de tijgermug.

De klimaatarts zal zich ook buigen over de gevolgen van extreme weersomstandigheden in de brede zin van het woord. "Droogte, hevige stormen en neerslag zullen hun tol eisen, met daarnaast een verhoogd risico op mentale problemen tot gevolg", schrijft het Departement Zorg in een voorbereidend rapport van het strategische plan voor milieugezondheidszorg. De klimaatarts zal verder ook toezien op de uitvoering van het Vlaamse Klimaatgezondsheidsplan. 

Voor de functie komen enkel artsen met een masterdiploma in aanmerking. Wie wil solliciteren, kan dat nog tot 11 augustus via de website van de Vlaamse overheid. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.