Overheid waarschuwt voor ozon en impact op personen met zwakke longen

De ozonconcentratie kan de komende dagen tot boven de drempelwaarde klimmen. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) dinsdag. Een te hoog ozongehalte kan gevaarlijk zijn voor personen met een verzwakte gezondheid.

Met temperaturen die dinsdag en woensdag tot boven de 30 graden Celsius kunnen klimmen, waarschuwt Ircel voor verhoogde ozonconcentraties. Ozon ontstaat wanneer fel zonlicht chemisch reageert met luchtvervuiling. 

Ircel waarschuwt de bevolking wanneer de concentratie lokaal boven de 180 microgram ozon per kubieke meter kan pieken. Dat moet van de EU. Vanaf dat niveau kan ozon bij kinderen, ouderen of personen met een moeilijke ademhaling gezondheidsproblemen veroorzaken. Ozon vermindert namelijk de longcapaciteit. 

De hoogste ozonconcentraties zullen dinsdag waarschijnlijk tussen de 130 en 180 microgram per kubieke meter liggen, vooral in het binnenland. Woensdag daalt het niveau weer naar 100 tot 130 microgram per kubieke meter. Wie tot de risicogroep behoort, doet dan best geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht tussen 12 en 22 uur.

Vanaf donderdag wordt het minder warm en neemt het risico op ozonvorming af. Zelf de luchtkwaliteit op de voet volgen, kan via de app BelAIR; te downloaden in de Google Play Store en Apple App Store.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.