Ook in Wallonië zijn mazelen en kinkhoest in opmars

In Wallonië is het aantal mazelenbesmettingen fors gestegen. Tussen begin dit jaar en 30 juni zijn al 73 gevallen bevestigd, dat zijn er 69 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook het aantal gevallen van kinkhoest vertoont een stijgende lijn. Dat meldt AVIQ, het Waalse departement voor Zorg.

De mazelen zijn sinds mei aan een opvallende opmars bezig in de regio van Verviers, provincie Luik. AVIQ spreekt over een lokale epidemie. Tussen 1 mei en 30 juni zijn er 42 gevallen geregistreerd in Verviers en het naburige Dison. Dat is goed voor 79 procent van het totaal aantal gevallen in dezelfde periode in heel Wallonië en 86 procent van alle gevallen in de provincie Luik.

Bovendien gaat het in 74 procent van de gevallen om kinderen jonger dan 10 jaar, waarvan de meerderheid onvoldoende is gevaccineerd of waarvan niet bekend is of ze gevaccineerd zijn. In twee gevallen gaat het ook om ongevaccineerde volwassenen van 40 en 41 jaar oud.

Ook het aantal kinkhoestgevallen vertoont sinds juli 2023 een stijgende lijn in Franstalig België. In mei 2024 bereikte de toename een hoogtepunt, met het hoogste aantal maandelijkse besmettingen in tien jaar tijd. Tot 30 juni 2024 werden er al 1.384 gevallen geregistreerd: 1.256 besmettingen zijn bevestigd en in 128 gevallen gaat het om vermoedens.

Kinkhoest is in Wallonië het meest aanwezig in de provincies Henegouwen (410), Waals-Brabant (312) en Luik (294). Een meerderheid van de besmettingen vindt plaats bij kinderen jonger dan 18 jaar. In 88 gevallen moest een besmette patiënt worden overgebracht naar het ziekenhuis, waarvan 51 kinderen jonger dan zes maanden waren

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.