N-VA over artsenquota: "Generaal pardon aan Franstalige gemeenschap"

Federale oppositiepartij N-VA noemt het akkoord tussen de federale regering en de artsenquota "wanbeleid op kop van duizenden Vlaamse studenten en de Vlaamse belastingbetaler". Volgens Kamerlid Valerie Van Peel wordt de Franse gemeenschap gepardonneerd voor de jarenlange overtollige aantallen studenten, "en dat allemaal wederom slechts voor een belofte van een examen met numerus fixus".

De federale regering en de Franse gemeenschap hebben na 25 jaar communautair gehakketak een akkoord bereikt over de artsenquota. Die bepalen hoeveel artsen en tandartsen elk jaar kunnen afstuderen, maar Franstalig België lapte die federale beperkingen jarenlang aan de laars. Vanaf het academiejaar 2023-2024 organiseert de Franse Gemeenschap net als Vlaanderen een ingangsexamen met numerus clausus. In ruil daarvoor laat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) een dreigement om federaal erkenningsattesten uit te delen aan aspirant-artsen vallen, al houdt hij dat wel nog als een stok achter de deur. Bovendien worden alle overtallen van de voorbije jaren - voor het merendeel uit Franstalig België maar de laatste jaren ook uit Vlaanderen - aanvaard: alle huidige en toekomstige studenten geneeskunde krijgen de garantie dat ze toegang krijgen tot het beroep en tot een Riziv-nummer.

De Vlaamse regering, waar N-VA de grootste partij is, stapt vooralsnog niet mee in het akkoord. Vlaanderen wil eerst de garantie dat de Franstalige Gemeenschap effectief doet wat ze belooft. 

Voor N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel is het akkoord niets meer dan een "generaal pardon"  aan de Franse Gemeenschap "voor het decennialang negeren van afspraken inzake artsenquota". Ze spreek van "wanbeleid op kap van duizenden Vlaamse studenten én de Vlaamse belastingbetaler." Van Peel benadrukt ook nog dat de Franse gemeenschap nu slechts een belofte heeft gemaakt om een ingangsexamen met numerus fixus in te stellen, en dat de concrete vorm nog af te wachten valt. 

Vandenbroucke zelf is optimistisch over de uitvoering van het akkoord, gaf hij vrijdag aan. In de begeleidende nota staat bovendien dat de Franse Gemeenschapsregering het decreet dat het ingangsexamen invoert volgende maand al moet goedkeuren, anders dreigt hij opnieuw met federale erkenningsatttesten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.