België domineert online gezondheidszorgklassement in Europa

België is gestegen naar de top van de Europese Unie als het gaat om e-health, dit volgens een studie opgesteld voor de Europese Commissie getiteld “Study on eHealth Indicators for the Digital Decade 2024”. Met een indrukwekkende score van 100% wordt België nu beschouwd als het meest mature land op het vlak van e-health onder de 27 EU-lidstaten.

De studie onderzocht de vooruitgang die EU-lidstaten hebben geboekt bij het geven van toegang tot hun elektronische medische dossiers aan burgers. De resultaten beschrijven de stand van zaken op 31 december 2023. Voor deze monitoring is een samengestelde indicator gebruikt die vier lagen bevat die meerdere aspecten van toegang tot online gezondheidsdossiers uitgebreid analyseren: de implementatie van elektronische toegangsdiensten voor burgers, de categorieën gezondheidsgegevens die toegankelijk zijn, de gebruikte toegangstechnologieën (eID, toegang via portalen of applicaties), de dekking (door de bevolking en zorgverleners) en de mogelijkheden voor billijke toegang.

In Europa blijft de e-gezondheidsvolwassenheid verbeteren. De gemiddelde samengestelde score voor de EU-27 steeg van 72% vorig jaar naar 79%. Uit de resultaten blijkt dat landen goede vooruitgang boeken bij het vergemakkelijken van de toegang van burgers tot elektronische medische dossiers. Tweeëntwintig lidstaten (81%) hebben hun score het afgelopen jaar verbeterd. De beschikbaarheid van verschillende soorten gegevens is verbeterd, vooral in de categorie van elektronische resultaten en rapporten, meer categorieën van zorgverleners zijn aangesloten en leveren gegevens, en meer online toegangsdiensten volgen de richtlijnen voor toegankelijkheid van webinhoud.

België biedt, naast Denemarken en Estland (beide 98%), alsook Litouwen (95%) en Polen (90%), de meest uitgebreide toegang tot online gezondheidsgegevens. Deze resultaten illustreren het engagement en de investeringen van België in de digitalisering van zijn gezondheidszorgsector, waardoor zijn burgers vlotter en efficiënter toegang krijgen tot medische informatie. De studie belicht ook de vooruitgang die verschillende lidstaten hebben geboekt ten opzichte van vorig jaar. Met name Frankrijk liet de grootste verbetering zien, met een stijging van 25 punten. Portugal (+23 punten), Slowakije (+20 punten) en Duitsland (+17 punten) volgen.

Tegen 2024 zullen alle lidstaten een of meer nationale of regionale onlinetoegangsdiensten aanbieden waarmee burgers toegang hebben tot hun gezondheidsgegevens. Drieëntwintig lidstaten (89%) geven aan toegang te bieden tot elektronische medische dossiers via een gecentraliseerde toegangsdienst. De overige vier lidstaten (Ierland, Italië, Spanje en Zweden) melden dat ze over regionale diensten beschikken.

Het gemiddelde van de EU-27 voor de thematische laag over toegankelijke categorieën gezondheidsgegevens kwam uit op 74%, een stijging van 10 punten ten opzichte van vorig jaar. De meest ontwikkelde categorieën van gezondheidsgegevens zijn identificatiegegevens ( score van 94%), persoonlijke informatie (90%), elektronisch voorschrijven (85%), eDispensing (81%), huidige en relevante eerdere geneesmiddelen (79%) en laboratoriumtestresultaten (78%). De minst ver ontwikkelde gegevenscategorieën zijn medische beeldgegevens (26%), medische hulpmiddelen en implantaten (52%), ontslagrapporten (69%) en procedures/operaties (70%).

In 2024 bereikte het gemiddelde van de EU-27 voor de thematische laag over toegangstechnologie en dekking 80%, een verbetering van zeven punten ten opzichte van het voorgaande jaar. Zeventien lidstaten (63%) bieden burgers de mogelijkheid gebruik te maken van een veilige elektronische identiteitskaart die (vooraf) is aangemeld in het kader van de eIDAS-verordening om zich te authenticeren bij het gebruik van de online-toegangsdienst.

Alle lidstaten behalve Ierland bieden toegang tot elektronische gezondheidsgegevens via een online portaal. Slechts één gezondheidsregio in Ierland biedt toegang tot gezondheidsgegevens en maakt gebruik van een eigen mobiele applicatie. 14 lidstaten (48%) melden dat ze burgers zowel online portalen als eigen mobiele applicaties aanbieden als manieren om toegang te krijgen tot hun elektronische medische dossiers.

Wat de dekking van de bevolking betreft, melden 20 lidstaten (74%) dat 80-100% van de nationale bevolking technisch gezien online toegang tot elektronische medische dossiers kan gebruiken om hun gezondheidsgegevens te bekijken. Zorgverleners in de publieke gezondheidszorg (72%) zijn beter aangesloten dan particuliere zorgverleners (55%). Toch hebben 11 lidstaten (41%) het aantal categorieën aangesloten zorgverleners sinds vorig jaar verhoogd.

In 2024 is het gemiddelde van de EU-27 voor de thematische laag over toegangsmogelijkheden met zeven procentpunten gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, tot 77%. Zeven lidstaten (Oostenrijk, België, Denemarken, Estland, Duitsland, Litouwen en Polen) scoren alle punten en hebben de vereisten voor toegang door wettelijke voogden en bevoegde personen volledig geïmplementeerd en voorzien in mechanismen om achtergestelde groepen te helpen in overeenstemming met WCAG v2.1 en de richtlijn inzake webtoegankelijkheid.

De gegevens zijn verzameld in de vorm van een enquête die is uitgevoerd tussen april en mei 2024 en bevat gegevens tot en met 31 december 2023. De respondenten waren bevoegde nationale autoriteiten.

 

> Bekijk de "2024 digital decade ehealth indicator study" (Executive summary)

> Bekijk hier de 'country factsheets'

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.