Dokters van de Wereld zoekt vrijwillige huisartsen en psychologen

De internationale vrijwilligersbeweging Dokters van de Wereld is dringend op zoek naar huisartsen en psychologen. Door het huidige tekort aan vrijwilligers staat de werking onder druk en dreigt in Antwerpen een patiëntenstop, meldt de organisatie maandag.

"We merken in ons zorgcentrum een stijging op van het aantal mensen dat wekelijks komt", zegt Anneleen De Maeyer, projectcoördinator van Dokters van de Wereld in Antwerpen. "Wat opvalt, is dat we steeds meer mensen zien die wel degelijk toegang hebben tot zorg, maar door de verzadiging van de eerstelijnszorg geen aansluiting meer vinden bij een huisarts of psycholoog." 

Dat probleem zou bij Dokters van de Wereld zorgen voor een grotere instroom van nieuwe patiënten, alsook voor een trage uitstroom van patiënten richting het reguliere zorgnetwerk. Een katalysator van die problematiek is volgens De Maeyer het "falend opvangbeleid" door Fedasil. 

Vorige maand kreeg de vrijwilligersbeweging nog tientallen nieuwe patiënten over de vloer. "We zijn stilaan genoodzaakt om een patiëntenstop in te voeren", besluit De Maeyer. "Vanuit onze humanitaire principes willen we deze mensen niet wegsturen. Nadat ze een verpleegkundige hebben gezien, moeten sommige patiënten tot drie weken wachten tot ze bij een huisarts terecht kunnen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.