Van de artsen die willen stemmen, heeft een deel geen token gekregen. “Maar dat verklaart maar een deel van de lage participatie”, beseft Kartel/ASGB-voorzitter Reinier Hueting. Verplichte verkiezingen dan maar, zoals bij de Orde?
De tokens hebben er een potje van gemaakt. Van de artsen die geen token kregen, stonden er een aantal niet op de kieslijst. Eigen schuld dikke bult, bij wijze van spreken. Hoewel men zich kan afvragen of ze niet gewoon het slachtoffer zijn van een te omslachtige kiesprocedure.
Daar komt nog bij dat een aantal artsen die wél op de kieslijst stonden, net zo goed geen token gekregen hebben. En er is geen sprake van dat ze alsnog bediend worden: dat zou de deur openzetten naar fraude.
Voor dr. Hueting is het godgeklaagd, maar een werkbare oplossing ontbreekt op dit ogenblik. Naar hij in de wandelgangen verneemt, zijn een aantal collega’s er zich zelfs niet van bewust dat de bug uit het systeem gehaald is en stemmen opnieuw kan. Wie wordt bijgepraat, zal misschien alsnog gaan stemmen, of ook niet. Ten slotte zijn er de collega’s die met token en eID ter hand, om onbekende technische redenen geen toegang krijgen tot het systeem.
“Het hele gedoe werkt demotiverend, maar uiteraard kunnen we de lage participatiegraad niet verklaren door de technische problemen alleen”, weet de Kartel-voorzitter. “Je krijgt kennelijk niet aan de collega’s uitgelegd hoe ze via de verkiezingen kunnen participeren in het beleid. Soms wordt er gesuggereerd dat we de syndicale verkiezingen moeten verplichten, zoals dat met de verkiezingen van de Orde het geval is. Dat lijkt mij geen goed idee. Je gaat gewoon mensen dwingen tot iets dat hen niet interesseert.”
Er lijkt maar geen einde aan de verkiezingsellende te komen. Reinier Hueting verwijst nog naar een ontwerp-KB over de financiering van de syndicaten, waardoor een globaal bedrag te verdelen over de syndicaten naargelang eenieders aandeel in de stemmen, werd omgezet in een bedrag per stem. “Het ontwerp is gelukkig tegengehouden”, zegt de Kartel-voorzitter. “Anders betekende de lage opkomst ook nog eens een financiële aderlating voor de syndicaten.” De details van dit laatste incident leest u in een interview met Bvas-voorzitter Marc Moens.