In Terzake kon de voorzitter van Domus Medica, Roel Van Giel, ingaan op enkele hete hangijzers in de (huis)artsenwereld naar aanleiding van covid-19. In eerste instantie over de uitblijvende betalingen van de overheid, maar ook op de voorbereiding op een tweede golf. Verder maakte hij een zijsprong naar de loonspanning binnen en tussen disciplines "die niet meer gezond is" volgens hem.
Eerst en vooral ging dr. Van Giel in op de stelling van Maggie De Block als zou er volop en voldoende overlegd worden (drie keer per week) met de (huis)artsen.
- "Er is zeker overleg, maar geen drie keer per week. We hebben wel regelmatig contact. Maar de minister is toch niet helemaal op de hoogte van hoe het er op het veld aan toegaat. Onze noodkreet (de open brief van de kringen, red.) is er net gekomen omdat we geen antwoord krijgen op onze grieven die we daar brengen."
- Het is een zeer ingewikkeld gegeven voor de test- en triagecentra van welke overheid wat betaalt. Daar wordt ook vaak mee geschermd (om niet te moeten betalen, red.)
Terzake: Klopt de uitspraak van dr. Charlier: "Op een gegeven moment stopt het en gaan we (de kring, red.) failliet.” Is dit geen overdrijving?
- Van Giel: “Ja, en toch niet helemaal. Die kringen krijgen maar een kleine subsidiëring van de overheid en worden voor de rest gefinancierd door lidgeld dat de huisartsen zelf betalen. We hebben extra taken gekregen, personeel bij aangenomen: een gewone vzw kan dat niet blijven dragen. Het is een moeilijke periode geweest voor iedereen, maar als je na maanden vaststelt dat men niet remedieert… daarop botsen we nu.”
- “We willen goed voorbereid zijn op de tweede golf. In een gewoon griepseizoen heb je 70.000 patiënten per dag met luchtwegenklachten. Volgens de definitie moet je die allemaal testen. Vandaag doen we 20.000 testen per dag… Zelfs als we dat verdubbelen, slagen we er nog niet in. In dan hebben we alleen patiënten getest die echt symptomen hebben. Nog niet de hoogrisicocontacten die we moeten opsporen. We geraken er niet met deze strategie.
- De vraag van de verpleegkundigen om betere lonen is terecht. Maar het gaat ook om meer handen aan het bed. En ik hoop dat we dit ook eens breder kunnen bekijken en de opentrekken en de moed hebben om dat niet alleen discipline per discipline te bekijken maar ook naar de verhoudingen tussen wat artsen verdienen en verpleegkundigen. Naar de verschillen binnen een discipline maar ook de verschillen tussen de disciplines. Ik denk dat het ook niet meer gezond is.
- Het kllnkt misschien raar uit de mond van een arts maar we moeten ook eens durven kijken naar de verschillen die er binnen een discipline zijn.
> Lees ook: Open brief: overheid talmt met betalingen triagecentra, kringen roeren zich."
> Lees ook: Filip Charlier (Khobra): “Onze benzine is echt op”
Laatste reacties
Miguel DERIJCKE
11 juli 2020Triage is een legerterm dat aan de laatste generatie artsen(zonder legerdienst) werd opgedrongen door ex-cathedra instellingen a Là sciensano geleid door nietartsen of een zeldzame epidemiologe in een paranonia sfeer rondom een virus , dat minder doe vrezen dan Cholera , Tuberculose , Mazelen , Syfilis en Aids
De modale Dr Jan Generalist zal in deze periode maximaal een 20 tal gevallen gezien en behandeld hebben ,dit is een jachtveld ver van onze mogelijkheden om een zwaardere griepseizoen op te vangen
Vergeet niet dat de SARS-CoV2 het nu in Solo Slim gedaan heeft , in de volgende maanden zal het een partner gevonden hebben met of zonder vaccin , DAN PAS zal triage zin hebben
Terwijl hebben we onze tuberculose, syfilis en aids patiënten normaal blijven behandelen...