Het Riziv komt tegemoet aan een aantal eisen van de syndicaten en de huisartsenkringen Na dringend overleg met het Riziv op 9 juli zijn dan toch een aantal extra vergoedingen goedgekeurd voor de triagecentra. Zo worden onder andere de opstartkosten voor de triagecentra nog deze maand uitbetaald. Ook de gepresteerde uren van de artsen zullen na vergelijking met de uitbetalingen eventueel worden bijgepast.
Domus Medica verwijst in dat verband naar de open brief van meer dan 50 huisartsenkringen die ook MediSfeer publiceerde. In deze open brief gericht aan minister De Block en minister Beke, klaagden Domus Medica en de huisartsenkringen het gebrek aan erkenning voor de eerste lijn aan. Dr. Roel Van Giel kreeg de kans om deze brief toe te lichten in Ter Zake.
Naar aanleiding van deze open brief vond gisteren, op 9 juli, een dringend overleg plaats met de top van de Riziv-administratie en de artsensyndicaten om het eisenpakket te bespreken en tegemoet te komen in een aantal eisen. Hierop zijn afspraken gemaakt over de uitbetaling van de opstartkosten, de uitbetaling voor triagecentra die gestart zijn voor 23 maart 2020, een forfait voor persoonlijk beschermingsmateriaal en een analyse van de prestaties per uur van de artsen.
Dr. Roel Van Giel, voorzitter Domus Medica: “We zijn tevreden dat er snel gereageerd is op onze oproep. Dit is een goed startpunt voor de verdere gesprekken over een mogelijke tweede golf en de rol die huisartsen hierin gaan spelen.”
Het resultaat van dit overleg zijn volgende tegemoetkomingen:
1. Uitbetaling opstartkosten. Geen enkel triagecentrum heeft een uitbetaling gekregen van hun opstartkosten. Dit zit vervat in een koninklijk besluit dat nog moet worden gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Het Riziv beloofde dat de opstartkost nog deze maand uitbetaald wordt.
2. Uitbetaling voor triagecentra die gestart zijn voor 23 maart 2020. In een eerder koninklijk besluit stond dat triagecentra pas vanaf 23 maart 2020 gefinancierd konden worden. 98 triagecentra waren echter al vroeger geopend. Op het overleg werd afgesproken dat de triagecentra die vroeger zijn opgestart, vergoed zullen worden voor de medische coördinatie, administratie en verpleegkundige uren tijdens deze periode.
3. Forfait voor persoonlijk beschermingsmateriaal
Naast een forfait voor de individuele huisarts van maximaal 500 euro per maand is er afgesproken om een forfait te voorzien in persoonlijk beschermingsmateriaal voor de triagecentra. Zij zullen een forfait ontvangen van 500 euro per maand.
4. Een analyse van de prestaties per uur van de artsen.
In de zomermaanden zal het Riziv een analyse maken waarin het aantal gepresteerde uren van de artsen (niet de medische/ administratieve coördinatie) in de triagecentra wordt vergeleken met het totaalbedrag aan aangerekende prestaties. Op deze manier kan worden nagegaan of er een bijpassing moet komen tot het forfaitaire bedrag van 80,34/uur.
Domus Medica is tevreden met deze vier binnengehaalde eisen. "Uiteraard stopt hier het werk niet en volgen we dit dossier nauw op."
> Lees ook: overheid talmt met triagecentra, kringen roeren zich
> Lees ook: Vergoeding triagecentra nog te corrigeren
> "Weldra zullen we 70.000 patiënten moeten testen in plaats van 20.000"
Laatste reacties
Miguel DERIJCKE
11 juli 2020Triage is een legerterm , onbekend aan de huidige generatieartsen ,vrijgesteld aan legerdienst
Dat een ex-cathedra instelling alà Sciensano geleid door niet-artsen en een zeldzame epidemiologe ons competentie als wetenschappelijk opgeleide arts in twijfel trekt en depistage uitbesteedt aan aparte eenheden type prétriage ,triage en tutti quanti is een miskennen van onze competenties om in moelijker omstandigheden te werken :
-in België zal elke huisarts maximaal 20 gevallen van SARS-CoV2 gezien hebben tot nu toe , zeker geen onmenselijk hoog workload
-Cov2 heeft nu in Solo Slim gespeeld , in de volgende fase of seizoen zal het met een partner komen en dan pas zal triage nodig zijn , met artsen die een gekende immuniteit hebben , nog steeds maar 5 % van onze corps
-vaccins zullen deel van het arsenaal vormen ,maar zal niet kunnen verplicht worden
-In deze periode zijn we onze tuberculose , AIDS en syfilispatiënten blijven behandelen zonder hulp van Sciensano