Mediport Medical Center Cadix ging in 2023 open in Antwerpen, recht tegenover het ZNA Cadix-ziekenhuis. Dat gebeurde niet zonder enige controverse. Aanvankelijk bestond nogal wat verwarring met ZNA Cadix, dat daartegen in verzet ging. Ook financieel lijken er nog wat losse eindjes te bestaan, al blijven de oprichters ambitieus. De Tijd van afgelopen weekend maakte een balans op na anderhalf jaar werking. Houdt het concept stand?
Mediport positioneert zich als private speler. Het project oogt als een luxueus alternatief voor klassieke ziekenhuiszorg, met de klemtoon op preventieve geneeskunde, minimale wachttijden en een persoonlijke patiëntbenadering. De inrichting lijkt eerder op een hotel dan op een ziekenhuis, met warme verlichting, zachte zitjes en loungesfeer.
Onder leiding van Zvi Donat, een ondernemer met internationale achtergrond, wil Mediport zich onderscheiden met diensten zoals de "cardio pathway": een snelle screening die bestaat uit bloedonderzoek, ECG en CT-scan met directe bespreking van de resultaten. “Alleen al voor zo’n scan moet je in de meeste ziekenhuizen maanden wachten”, zegt Donat in De Tijd. “Bij ons kan het morgen al.” Volgens Donat bezoeken maandelijks zo’n 1.300 patiënten het centrum, waar zo'n 40 artsen actief zijn. Hij ambieert zes gelijkaardige centra in België, waaronder vestigingen in Gent (borstkankerzorg) en Brussel (full body checks).
Patiënten getuigen over de toegankelijkheid, snelheid en klantgerichte aanpak. Toch rijzen vragen bij de zorgtoegankelijkheid. Niet alle verstrekkingen worden terugbetaald door het Riziv (zoals de CT-scan van 250 euro), al zegt Mediport geen supplementen aan te rekenen aan wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming. Artsen zijn deels geconventioneerd, en patiënten kiezen zelf met wie ze in zee gaan.
Concurrentie of niet?
In de sector kijken sommigen met argusogen naar het nieuwe initiatief. Ze vrezen dat er aan elitaire geneeskunde wordt gedaan.
Mediport claimt reguliere ziekenhuizen niet te willen beconcurreren, maar mikt op een ‘nieuw segment’ in de zorgmarkt. Donat wijst naar specialisten die, na hun uren in het ziekenhuis, in een eigen privépraktijk werken of die delen met collega’s uit dezelfde discipline. “Dat is geen efficiënte manier van werken. Slimmer is om multidisciplinair te werken. Dan kunnen artsen makkelijk naar elkaar doorverwijzen, en moet de patiënt ook niet van hot naar her.”
Koepelorganisatie Zorgnet-Icuro wijst erop dat dergelijke private instellingen niet onderhevig zijn aan dezelfde erkennings- en veiligheidsnormen als ziekenhuizen. Ook het kabinet van minister Vandenbroucke bevestigt het gebrek aan toezicht, al zijn er geen meldingen van onveilige praktijken.
Financiële druk
Financieel staat het project onder druk. Mediport kreeg geen overheidssubsidies en financierde de opstart via een kredietlijn van ING (4,5 miljoen euro), crowdlending via BeeBonds (1,5 miljoen euro) en kapitaalinbreng (3,4 miljoen euro), achterhaalde De Tijd. Om Mediport zonder verlies te doen draaien zou 11 miljoen euro nodig zijn. Opvallend is dat twee derde van dat kapitaal van één aandeelhouder komt: Marina Bouckaert, erfgename van busbouwer Jonckheere. Daarnaast is er de Britse vennootschap Yami Company Ltd, met onduidelijke eigendomsstructuur en banden met ondernemers die een dubieuze achtergrond zouden hebben. Hoewel Donat beweert niet de eigenaar te zijn van Yami, wijst de prospectus van BeeBonds daar impliciet wél op.
Donat behield via een creatieve kapitaalverhoging in natura—waarbij een niet-uitgekeerde managementvergoeding werd omgezet in aandelen—de controle over meer dan 50% van het bedrijf. Ondanks deze constructie en de externe kapitaalinjecties, kampt Mediport nu met acute financiële problemen en overweegt het bescherming tegen schuldeisers aan te vragen om een faillissement te vermijden. Donat blijft vasthouden aan zijn groeiplannen, met een tweede centrum nabij AZ Maria Middelares in Gent, waarvan de opening nog niet vastligt. Daartoe kocht hij al een gebouw.
Voor nogal wat artsen werpt dit model fundamentele vragen op over kwaliteit, toegankelijkheid, en de rol van private initiatieven in het bredere zorglandschap. Mediport wil zich dus positioneren als innovatieve aanvulling op het systeem, maar de toekomst ervan oogt op dit moment onzeker.
> "Mediport Medical Center: geen Amerikaanse toestanden!" (dr. Van Ermen)
> Mediport en GE HealthCare openen 'eerste One-Stop Kliniek cardiologie' in België