"Huisapotheker" moet medicatiegebruik van chronische patiënten beter opvolgen

Chronische polygemediceerde patiënten kunnen voortaan een "huisapotheker" kiezen, die hen proactief begeleidt bij hun medicatiegebruik, hen persoonlijk advies geeft en een schema bijhoudt over welke medicatie ze gebruiken. De dienst, waardoor de patiënten meer controle krijgen over hun gezondheid en langer zelfstandig kunnen blijven, werd dinsdag voorgesteld door minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) en vertegenwoordigers van de apothekers, de artsen en de patiënten.

"Er bestaat al vaak een persoonlijke relatie tussen patiënten en hun apothekers, maar door er een naam aan te geven en er een budget aan te plakken, benadrukken we het belang van de vertrouwensrelatie tussen de patiënt en zijn apotheker en van diens expertise", zegt minister De Block. "De apotheker is immers eveneens een zorgverlener van de eerste lijn en hij is het best geplaatst om de patiënt te helpen met het goed innemen van medicatie."

Een kwart van de Belgen lijdt aan een chronische ziekte en door de vergrijzing zal dat aantal enkel nog oplopen. Daarom is alle expertise nodig om de beste zorg aan te bieden. De huisapothekers krijgen daarvoor enkele specifieke taken. Zo is hij verantwoordelijk voor het Farmaceutisch Dossier van de patiënt en stelt hij, aan de hand van een sjabloon, een up-to-date medicatieschema op dat de patiënt en zijn artsen kunnen inkijken en dat de dialoog moet bevorderen over het correcte gebruik van medicatie.

De patiënt kiest zelf zijn apotheker, met wie hij een overeenkomst ondertekent. De dienstverlening is kosteloos voor de patiënt. Huisapothekers krijgen een forfaitaire vergoeding van 31,80 euro per patiënt per jaar, rechtstreeks van het Riziv. In eerste instantie geldt dat forfait voor ambulante chronische patiënten die minstens vijf geneesmiddelen per jaar nemen, waavan ten minste één op chronische basis.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.