Vandaag organiseert minister Wouter Beke in de strijd tegen covid-19 samen met minister Bart Somers en het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid een webinar voor lokale besturen. Dat om in te gaan op hun vragen en om drie scenario's voor te stellen.
Een eerste opstart van die zorgraden en de bestrijding van covid-19 werd niet meteen op gejuich onthaald door de eerste lijn. De pas opgerichte zorgraden van de 60 eerstelijnszones kregen immers begin juli, net voor de tweede golf, infosessies georganiseerd door de Vlaamse Overheid. Ze zouden op termijn medische expertise kunnen inkopen. Zorgverstrekkers stonden erbij en keken ernaar. Nochtans stonden duizenden zorgverstrekkers vanaf dag één in de frontlinie, elk vanuit hun eigen expertise.
"Het stoort ons dat de overheden niet de moeite doen om in dialoog te gaan, ondanks verschillende vragen vanuit de eerstelijnssector. Hetgeen menig collega stoort is het ogenschijnlijk gebrek aan respect voor de expertise die we door onze hoogstaande opleiding verworven hebben. De overheid moet vertrouwen hebben in de opleidingen die zorgverstrekkers op de éérste lijn genoten hebben. Maak geen draaiboeken in onze plaats", luidde onder meer de kritiek.
Cruciale rol
Maar de overheid blijkt dus toch te blijven inzetten op de lokale besturen en de zorgraden met hun netwerk in de strijd tegen covid-19, ook na de bliksemsnelle reactie van de eerste lijn nu de tweede golf inmiddels is opgeflakkerd.
"Lokale besturen willen zelf aan de slag gaan, maar hebben niet allen dezelfde noden", luidt nu de argumentatie van Wouter Beke. "Lokale initiatieven en het centrale systeem van contact- en bronopsporing kunnen en moeten elkaar hierin versterken. Als antwoord op de vragen vanuit de regionale partners W13 (1) en Midwest uit West-Vlaanderen, kwamen in overleg met Jan Seynhaeve (burgemeester Wevelgem, CD&V) en Kris Declercq (burgemeester Roeselare, CD&V) drie scenario's tot stand:
1 - Lokale besturen focussen op sensibilisering en handhaving van de coronamaatregelen, het belang van meewerken met contactopsporing en het volgen van de quarantaineregels.
2 - Lokale besturen nemen zelf een rol op in uitbraakbeheersing en werken complementair met de centrale contactopsporing.
3 - Lokale besturen zetten een autonoom contactopsporingssysteem op.
Vandaag organiseert minister Beke samen met zijn collega uit de Vlaamse regering minister @BartSomers en het @AgentschapZorg dus dat webinar voor die lokale besturen.
"We twijfelen niet aan de goede bedoelingen van deze auteurs, maar wij, apothekers, artsen, diëtisten, ergotherapeuten, kinesitherapeuten, logopedisten, podologen, psychologen, tandartsen, verpleegkundigen, vroedvrouwen zijn hét moe om niet au serieux te worden genomen, ook en zelfs niet in deze crisis", waarschuwde het overleg zelfstandige zorgverstrekkers (OZZ) eerder al.
(1) W13 is een vereniging van de 14 OCMW’s in Zuid-West-Vlaanderen en het CAW Zuid-West-Vlaanderen. W13 werd in 2015 opgericht met als doel het voeren van een gezamenlijke sociaal welzijns-en zorgbeleid voor de regio. De 14 OCMW’s zijn de OCMW’s van de gemeentes Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wielsbeke, Wevelgem en Zwevegem.
> Lees ook: Pas opgerichte zorgraden informeren ervaren zorgverstrekkers: de wereld op zijn kop