Eind januari vond naar jaarlijkse gewoonte het clinical update symposium van de Belgian Bone Club plaats. De botgezondheid van de wieg tot het graf was het centrale thema. Vijf sprekers gingen op dit thema dieper in. Een samenvatting.
De Journées dermatologiques de Paris (JDP) eindigden op 15 december. Zo’n 6.000 leden met interesse in dermatologie verzamelden in het Congrespaleis van Parijs om er deel te nemen aan meer dan honderd sessies van voortgezette medische vorming, ateliers en fora, en een twintigtal sessies met orale presentaties. 400 posters werden voor het eerst op digitale wijze gepresenteerd. We stellen u enkele onderwerpen voor in afwachting dat de Société Française de Dermatologie de presentaties en de audio-opnames van de geselecteerde opleidingen en van de plenaire sessies online zet.
Naar jaarlijkse gewoonte organiseert de Belgian Thyroid Club (BTC) begin december zijn wintermeeting. De BTC ontstond begin jaren 90 vanuit de vaste wil van enkele pioniers (Christian Beckers, Philippe De Nayer, Daniel Glinoer en Luc Vanhaelst) om ook in België een eigen forum te creëren waar artsen die geïnteresseerd zijn in de schildklier onderwerpen konden aansnijden die meer aansluiten bij hun dagelijkse praktijk en interesses dan datgene wat besproken wordt op de grote internationale bijeenkomsten. Hier kunnen alledaagse problemen uit verschillende specialiteiten zoals de pediatrie, de chirurgie, de nucleaire geneeskunde, de endocrinologie en klinische biologie door de ‘schildklierdeskundigen’ gezamenlijk besproken worden om zo de kennis en het onderzoek van de schildklier en zijn pathologieën te bevorderen. Voor meer informatie: www.thyroidclub.be
Van 20 tot 24 oktober vond de 20ste editie van de United European Gastroenterology Week (UEG Week) plaats in Amsterdam. Naar goede gewoonte werden de laatste ontwikkelingen in de klinische behandeling van aandoeningen aan het spijsverteringsstelsel en de resultaten van het meest recente fundamenteel en translationeel onderzoek kritisch besproken. Deze editie was tevens de gelegenheid om het nieuwe hoofdkwartier in Wenen bekend te maken en een nieuwe officiële publicatie te lanceren. Die publicatie zal voor het eerst verschijnen in 2013 en wordt geleid door prof. Jan Tack (UZ Leuven). Ongeveer 14.000 specialisten namen deel aan deze ietwat speciale editie.
September en oktober zijn traditioneel maanden waarin verschillende Europese wetenschappelijke verenigingen hun congres organiseren. Deze week is het de beurt aan de diabetologie, met de 48e editie van het congres van de (European Association for the Study of Diabetes, EASD). Onze ploeg is ter plaatse en levert elke dag verslag van een aantal belangrijke interventies op deze hoogmis van de diabetologie.
De Association des Epidémiologistes de Langue Française (ADELF) en de Association pour le Développement de l’Epidémiologie sur le terrain (EPITER), twee verenigingen die actief zijn in het domein van de epidemiologie, hebben dit jaar samengewerkt met de Ecole de Santé Publique van de ULB onder het voorzitterschap van Alain Levêque voor de organisatie van hun internationale congres.
Hartsverhalen Op dit moment worden de mooiste hartsverhalen verteld in München, waar de European Society of Cardiology zijn jaarlijks congres houdt. Verschillende langverwachte studies worden er in de zogenaamde “hot line” voorgesteld. We denken daarbij aan PURE, TRILOGY-ACS, FAME II, of nog, PROTECT. Er worden eveneens nieuwe aanbevelingen voorgesteld. Deze hebben onder meer betrekking op de behandeling van STEMI-infarcten en van valvulopathieën. De aanbevelingen over de behandeling van auriculaire fibrillatie worden dan weer geactualiseerd in het licht van de komst van nieuwe anticoagulantia. Onze verslag gaat uiteraard ook dieper in op andere onderwerpen en zet de Belgische bijdragen in de schijnwerpers.
BIWAC (Belgian Interdisciplinary Working Group on Acute Cardiology) stelt zich tot doel methoden te promoten waarmee acute hartaandoeningen het best behandeld worden. In dat kader organiseerde de groep begin juni zijn 3de congres. De acute kransslagaderaandoeningen kwamen 's ochtends aan bod, terwijl het namiddagprogramma gewijd was aan andere acute aandoeningen, zoals longembolie, aortadissectie, pericardische spoedgevallen en ook boezemfibrillatie. Stuk voor stuk presentaties van hoog niveau…
Tijdens de 12e Rencontres de Neurologies in Parijs vond er een interessante workshop plaats over de behandeling van dysfagie bij neurologische aandoeningen. Een multidisciplinair team onder de leiding van F. Viallet, diensthoofd Neurologie van het ziekenhuis van Aix-en-Provence, stond in voor de zeer didactische en rijk geïllustreerde presentatie. Deze presentatie vormt het uitgangspunt voor een reeks van 4 korte berichten, waarin we verder ingaan op de diagnostische en therapeutische aspecten bij enkele frequente neurologische aandoeningen.
De Société Royale de Médecine Mentale de Belgique (SRMMB of koninklijke Belgische vereniging voor geestelijke geneeskunde) organiseerde begin maart een heel interessant colloquium in Manage. Samenvatting van de verschillende onderwerpen die daar werden aangekaart: seriemoordenaars, hyperseksualiteit, transseksualisme en het syndroom van Asperger bij volwassenen.
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...