Geïntegreerde praktijkpremie: wachten op Godot? (Bvas)

Maandag stond de uitbetaling van de geïntegreerde praktijkpremie opnieuw op de agenda van de Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen. Dr. Jos Vanhoof, Bvas-bestuurder, interpelleerde opnieuw Mickaël Daubie, directeur-generaal van de Dienst voor geneeskundige verzorging van het Riziv. Ook de andere syndicaten sluiten zich bij de steeds dwingendere vraag naar de premie aan.

Dr. Jos Vanhoof had Mickaël Daubie enkele weken geleden al ondervraagd over de reden van vertraging in de uitbetaling van de geïntegreerde praktijkpremie. "We haalden aan dat de praktijkpremie voor de huisartsen nog steeds niet uitbetaald was terwijl dat normaal gezien in juni-juli gebeurt. Ten laatste na 14 dagen zou dat worden opgelost", heette het toen.

"Toen ik hem daarop nu attendeerde, zei hij dat de doorgestuurde data nog steeds niet correct waren en dat het Riziv geen enkel drukkingsmiddel had om die kluizen te doen bewegen voor de overdracht van correcte data. Dit is bijna wachten op Godot."

Mickaël Daubie antwoordde dat de vertraging te wijten was aan de aanlevering van corrupte gegevens door twee 'kluizen', het RSW (Réseau de Santé Wallon) en Abrumet. 
 
"Het zijn in feite het RSW en Abrumet die knoeien op het niveau van de SumEhr en het medicatieschema", zegt dr. Luc Herry, Bvas-ondervoorzitter. "De cijfers die ze hebben ontvangen zijn niet plausibel. Het Riziv wacht daarom op andere cijfers voordat het de premie kan betalen.”

40 miljoen
Voor dokter Vanhoof is het ontoelaatbaar dat het bijna onmogelijk lijkt om deze premie, die toch aanzienlijk is, uitbetaald te krijgen. Voor alle huisartsen samen hebben we het over zo'n 40 miljoen euro," onderstreept hij. Dr. Herry voegt eraan toe:
 
"Ons geduld raakt op. We geven het Riziv nog twee weken om het probleem op te lossen. En als dat niet lukt, zullen we ervoor pleiten dat het Riziv de premie alsnog toekent aan de huisartsen, ook al heeft het dan geen controlemogelijkheden."

Ten gronde is het natuurlijk onbegrijpelijk dat men die kluizen niet onder druk kan zetten vermits zelfs het Riziv geen enkel drukkingsmiddel heeft. "Het is wel erg dat we op deze wijze op premies moeten wachten waarvoor we al aan een resem kwaliteitscriteria moeten voldoen", besluit dokter Vanhoof.

Schrijnend

Ook de andere syndicaten sluiten zich bij de steeds dwingendere vraag naar de premie aan. Maaike Van Overloop (AADM) liet noteren dat het toch niet opgaat dat door het Waalse kluwen, zonder enige stok achter de deur vanwege het Riziv, de uitbetaling vertraging oploopt. "Die premie wordt vaak ook gebruikt om (loon)kosten te dekken zoals de resterende indexering uit 2022. De premie is superbelangrijk en het is schrijnend om te zien dat, door een technisch probleem, de uitbetaling vertraagt. De Franstalige artsen vinden hun SumEHR's die opgeladen zijn niet, terwijl ze wel vaststellen dat ze opgeladen zijn."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Anouk BONGAERTS

    05 oktober 2023

    Het is een schande dat men dit niet op tijd uitbetaalt. Het wordt trouwens meer dan een jaar later uitbetaald want de huidige premie gaat over het jaar 2022. Bovendien snap ik echt niet dat ze zogezegd geen drukkingsmiddelen hebben!!! Een regelrechte schande en onrespectvol naar alle huisartsen toe!

  • Carl HEYNS

    05 oktober 2023

    Ik vind het zelfs frustrerend dat je ze moet aanvragen. Want eigenlijk weten ze van wie met een EMD werkt alles en hoopt men dat een aantal collega's de aanvraag vergeten.