Tijdens de Belgian Week of Gastro-enterology konden we enkele kopstukken van de Belgische gastro-enterologie ontmoeten. Veel vragen blijven nog onbeantwoord, maar tijdens deze editie van 2019 was er ook goed nieuws te horen.
De incidentie van coeliakie neemt toe met de jaren en blijft zeker niet meer beperkt tot kinderen. In ons land zouden er 50.000 coeliakiepatiënten zijn, terwijl er bij het Riziv eind 2015 slechts 6.882 gevallen waren geregistreerd. Er zijn nog veel onbeantwoorde vragen als het over deze pathologie gaat. Prof. Martin Hiele probeert ze te beantwoorden.
Leverfunctietests zien er tijdens de zwangerschap enigszins anders uit, maar niet extreem. Wanneer de wijziging aanzienlijk is, moet ze de nodige aandacht krijgen. De patiënt moet worden onderzocht op leverpathologieën die verband houden met de zwangerschap en op onafhankelijke pathologieën.
De eerste beschrijvingen van eosinofiele oesofagitis gaan terug tot een publicatie van Attwood uit 1993. Een gesprek over deze ziekte en de behandeling ervan met prof. Danny De Looze (UZ Gent).
Volgens de criteria van Rome IV mag een arts de diagnose van prikkelbaredarmsyndroom stellen als de patiënt minstens één dag per week buikpijn heeft gehad in de voorbije drie maanden en als de pijn gepaard gaat met twee of alle van de volgende symptomen: A. pijn bij het maken van stoelgang; B. een verandering in de frequentie van de stoelgang; C. een verandering in de consistentie van de stoelgang.
Nu er steeds meer behandelingen voor inflammatoire darmziekten beschikbaar zijn, moeten we dringend bepalen welke biomarkers de therapeutische beslissing kunnen sturen.
De ziekte van Crohn is geen rozengeur en maneschijn, met ontstekingsaanvallen en progressieve aantasting van de mucosa die zowel te maken heeft met weefselletsels als met de biologische klok. Dat doet meteen ook de vraag rijzen wat er moet gebeuren als het er slecht uitziet.
In geval van functionele dyspepsie kunnen meerdere symptomen verschijnen: een gevoel van postprandiale repletie, snelle verzadiging, epigastrische pijn, een brandend gevoel, misselijkheid, oprispingen, opgeblazenheid…
Sinds 1 januari 2019 wordt behandeling van hepatitis C voor alle patiënten terugbetaald. Deze beslissing kan op veel bijval rekenen.
Professor Marc Peeters (UZA) benadrukt nog maar eens het belang van screening van colorectale kanker in de hoop deze gegevens te kunnen bundelen en zo een algemene follow-up van deze ziekte te kunnen uitvoeren.
Professor Edouard Louis (CHU Liège) gaf een uiteenzetting over therapeutische de-escalatie bij patiënten met chronische inflammatoire darmziekten.
Professor Sven Francque (UZA) zet de huidige kennis over NASH op een rijtje. Er worden momenteel nieuwe behandelingen voor deze aandoening beoordeeld, en een aantal daarvan laat nu al bijzonder positieve resultaten zien.
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...